27 Октомври 2023. . Автор: Пресцентър ПП МОРЕ

ПП МОРЕ: Ще осигурим повече пари за благоустрояването на Оризаре


Селото се нуждае от цялостно обновяване и ако партията участва в управлението на общината, ще започне поетапно разрешаване на проблемите

„Механизмът за разпределение на средствата от общинския бюджет трябва да бъде справедлив и прозрачен и да отчита нуждите на всички селища в общината. През последните 4 години този принцип бе нарушаван и жителите на малките населени места, сред които и Оризаре, затънаха в проблеми. Ще променим това!“ С тези думи започна речта си водачът на листата на ПП МОРЕ Пейчо Колев по време на поредната предизборна среща на партията с жители на Оризаре. Жителите на селото в залата приветстваха думите на водача на общинската листа.

„Социалните и инфраструктурните проблеми в Оризаре са тежки, общината сякаш ни е отписала“, подкрепи думите на Пейчо Колев Даринка Стойчева – кандидат-кмет на ПП МОРЕ за Оризаре. Сред най-тежките проблеми тя посочи плачевното състояние на улиците и тротоарните настилки.

„ВиК мрежата е за ремонт, нямаме пречиствателна станция, не се отпускат пари за улично осветление и подмяна на старото, липсва редовно сметоизвозване - кофите за боклук се чистят един път в седмицата, няма елементарно медицинско обслужване“, допълни Милена Трошанова, кандидат за общински съветник на партията от селото.

„Ако ПП МОРЕ има достатъчно много общински съветници, партията ще участва в мнозинството, което разпределя общинския бюджет: Тогава ви гарантираме, че ще започнем поетапното разрешаване на проблемите в Оризаре“, каза водачът на листата Пейчо Колев. Той представи кандидатите за общински съветници от листата на партията.

Стана ясно, че МОРЕ ще участва в изборите с пълна листа от 21 кандидати – представители на всички населени места в общината - Оризаре, Гюльовца, Тънково, Кошарица, Равда, Несебър, Обзор, Свети Влас. Кандидатите за съветници са млади хора, професионалсти в различни области, решили да помогнат със своите знания и експертиза за развитието на община Несебър. ПП МОРЕ има в листата 4 човека, които или живеят в Оризаре, или са родени там. Самият Пейчо Колев е роден и израснал в Оризаре. Никоя от партиите няма толкова много кандидати за общински съветници от селото, посочи Пейчо Колев.

Оризаре се нуждае от цялостно обновяване, заяви кандидатът за кмет Даринка Стойчева. Тя изброи три нейни приоритета, които ще защитава, ако бъде избрана. На първо място това е здравеопазването – в Оризаре няма лекари, стоматолог, липсва аптека. В същото време в селото има тежко болни и малки деца. За всеки по-сериозен здравословен трябва да се пътува до Бургас. Ще предложа на община Несебър да отпусне един автомобил на кметството, за да имаме с какво да извозваме болните при нужда, ангажира се Даринка Стойчева.

Второ – ще положа максимални усилия да подобрим състоянието на пътната мрежа в селото – улиците са така разбити, че ако завали дъжд или сняг, трябва да си обуваме ботуши, за да стигаме до центъра, поясни тя.

Другата идея на Стойчева е в кметството да бъде назначен човек, който ще отговаря за социалната дейност в селото. Той ще подпомага възрастните хора, за да кандидатстват за помощи и дърва, а на младите ще обяснява на каква помощ могат да разчитат в общината.

Детската градина, училището и читалището са другите неща, за които ще се погрижа, за да функционират пълноценно, каза Даринка Стойчева. На практика читалището не работи, а така си губим традициите, каза тя. Стойчева се ангажира за създаване на клубове по интереси за децата Тя подчерта нуждата от културна дейност.

В програмата ни е заложено на територията на Оризаре да бъде създаден пазар, на който производителите да могат да продават отгледаните от тях плодове и зеленчуци. На младежите от Оризари обещавам, че ако стана кмет ще им осигуря зала, в която да се събират. Сега те ходят по улиците немили-недраги, допълни тя.

Имаме идея да развием селския туризъм – имаме всички природни условия, но инфраструктурата трябва да се подобри, каза Даринка Стойчева. Чрез този вид туризъм в селото ще могат да се отдават стаи под наем, ще дойдат и инвеститори. Около язовира до селото е пълно с коли и палатки минимум шест месеца в годината, рибарите могат да отсядат и в селото, стига да им предложим изгодни условия, допълни Пейчо Колев.

Хората от залата задаваха най-много въпроси за здравеопазването. Д-р Галина Славова от листата на ПП МОРЕ подробно отговори как могат да бъдат разрешени проблемите в тази сфера.

Друг наболял въпрос, който присъстващите в залата поставиха, бе проблемът с липсата на канализация. Как ще развиваме туризъм, когато селото е на септични ями, запитаха от публиката. Кандидатът за общински съветник Демир Петров отговори, че този проблем може да бъде разрешаван поетапно и се ангажира да постави проблема в общинския съвет за финансиране.

Кога в Оризаре ще бъде поставен банкомат, бе другият въпрос, който интересуваше хората в залата. Кандидатът за съветник от Оризаре Милена Трошанова поясни, че ПП МОРЕ предвижда поставянето на банкомат в сградата на кметството, за да бъде по-добре защитен. Тогава може би банките ще бъдат мотивирани да поставят такъв апарат, каза Трошанова.

Кандидатите за съветници отговориха и на още много други въпроси, които жителите на Оризаре отправиха към тях. Спомнете си колко проблеми бяха разрешени, в което ПП МОРЕ имаше кмет на Оризаре и мнозинство в общинския съвет на Несебър, който гласуваше повече средства за селото, припомниха кандидатите. Те призоваха хората в залата да ги подкрепят.